Magyar borba hazai dugók – Borászati beszállítóba fektet be a Széchenyi Tőkebefektetési Alap

Magyar borba hazai dugók – Borászati beszállítóba fektet be a Széchenyi Tőkebefektetési Alap

Magyar borba hazai dugók – Borászati beszállítóba fektet be a Széchenyi Tőkebefektetési Alap 150 150 SZÉCHENYI ALAPOK

2012. szeptember 25. A hazai borászatokra és pálinkaházakra épített sikeres vállalkozás tőkebevonás révén juthat hozzá a fejlesztései megvalósításához szükséges forráshoz. A Széchenyi Tőkebefektetési Alap közel 50 millió forintos befektetésével kisebbségi üzletrészt szerez az Eno-Pack Kft.-ben, a cég pedig bővülő eszköz és munkatársi állományával megerősítheti beszállítói pozícióit.

A szegedi székhelyű Eno-Pack Kft. immár 10 éve foglalkozik bor és pálinka csomagolások nagykereskedelmével. E tevékenység bővítéséhez keresett a vállalkozás pénzügyi forrást, amelynek segítségével valóra válhat a tulajdonosok terve, a hazai piac számára itthon készíthetik el kiváló minőségű csomagolóanyagaikat. „Felismertük, hogy a hazai borászatok, pálinkaházak igényeinek akkor tudunk a legjobban megfelelni, ha kisebb szériák legyártására is képesek vagyunk. Forgóeszköz és készletfinanszírozásunk elemzése alapján, illetve a megrendelőket is tesztelve arra jutottunk, hogy a beruházás jó megtérüléssel járna, azonban az ehhez szükséges komplex beruházásra nem volt meg a saját erőnk, ezért belevágtunk a forrásgyűjtésbe”- összegez Gyömbér István, az Eno-Pack Kft. ügyvezetője.

A vállalkozás mindeddig külföldi beszállítókra volt utalva, azonban a saját kapacitásokra építve hamarosan a hazai piac méretéhez illeszkedő kisebb szériában, rugalmasabban szolgálhatják ki közel 300 megrendelőjüket. Mivel az Eno-Pack termékeit Magyarország valamennyi bortermelő vidékén közel 300 borászat, és számos pálinkaház használja – az ismert és kisebb házak egyaránt -, így a vállalkozás elég széles körben lát rá a piaci igényekre. „Miközben a külföldi beszállítók jellemzően nagyobb, több tízezres minimális megrendelési mennyiségben gondolkodnak, a hazai borászok igénye nagyságrendileg 5.000-10.000 darabos termékszéria feliratozása, legyen szó boros vagy pálinkás palackok, dugók, címkék, díszdobozok elkészítéséről”- mondja Gyömbér István.

A Széchenyi Tőkebefektetési Alaptól (SZTA) érkező 49,9 millió forintos forrás hozzásegíti a társaságot, hogy pályázati forrásokra és önerejére is támaszkodva még ebben az évben megkezdhesse saját nyomdai üzemegységének kialakítását Szegeden. Így a vállalkozás gyorsabban, a megfelelő szériaszám mellett szolgálhatja ki meglévő ügyfeleit. Emellett lehetőség nyílik a partneri kör bővítésére, illetve a termékkör a borászati csomagolások teljes vertikumára is kiszélesíthető. A speciális nyomdagép megvásárlása mellett az alkalmazotti létszám bővítése és az alapanyagok megvásárlása is a fejlesztési projekt részét képezi.

„Magyarországon kiemelten fontos a vállalkozások bővüléséhez szükséges tőkeforrások elérhetősége, a pozitív példák is hozzájárulnak az átlátható működésű, sikeres vállalkozások körének bővítéséhez. Ebben az esetben is azt láttuk, hogy a társaság bővüléséhez adott a piaci lehetőség, stabil és bővíthető a megrendelői állomány, életképes az üzleti terv és ’csupán’ a finanszírozás hiányzik ennek valóra váltásához”- emelte ki Csuhaj V. Imre, a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. igazgatóságának elnöke. – „Mivel társtulajdonosai leszünk a cégnek, a megtérülés biztosítása a befektetés visszatérítendő volta miatt mindkettőnk számára alapvető szempont. Már a beszálláskor letisztult jövőképpel rendelkezünk a későbbi kiszállás tekintetében is, amelyet a befektetést fogadó társasággal együttműködve határoztunk meg.”

Az Eno-Pack Kft. példája azt is mutatja, hogy a bővülni kívánó vállalkozásoknak még a szűkösebb banki hitelfinanszírozás idején is érdemes alaposan feltérképezniük a potenciális forráslehetőségeket.