Egészségügyi vállalkozásba fektet be az SZTA

Egészségügyi vállalkozásba fektet be az SZTA

Egészségügyi vállalkozásba fektet be az SZTA 150 150 SZÉCHENYI ALAPOK

Budapest, 2013. december 12. Egy több mint egy évtizede sikeresen, az egészségügyi szektorban működő társaság innovatív fejlesztéseinek megvalósításához biztosít 220 millió forint tőkét a Széchenyi Tőkealap. A Med-Scop Hungary egy komplett diagnosztikai eszközparkkal rendelkező mobil szűrőállomás felszerelését és üzemeltetését tervezi, illetve egyedi egészségügyi szoftverek és technológia fejlesztésére kívánja fordítani az Alaptól bevont tőkeforrást.

Egy, az egészségügyi szektorban több mint egy évtizede sikeresen működő társaság leánycégének innovatív fejlesztéseihez biztosít tőkét a Széchenyi Tőkealap legutóbbi döntése alapján. A Med-Scop Hungary Kft. egy, az anyagcége egészségügyi és orvos-technológiai üzemeltetési tevékenységéhez kapcsolódó területre lép be az egészségügyi szférán belül. A társaság a nemzeti egészségügyi szűrőprogram célkitűzéseinek mindenben eleget tevő, komplett diagnosztikai eszközökkel felszerelt mobil szűrőállomást alakít ki és üzemeltet, illetve saját egészségügyi szoftverek és technológia fejlesztésére fordítja a friss tőkét.

A Széchenyi Tőkealap az EU által notifikált új terméke keretében összesen 220 millió forintot fektet be két ütemben az induló vállalkozásba. Első lépésként 120 millió, majd 2014-ben 100 millió forint tőkebefektetéssel segíti az üzleti tervek megvalósítását, egyharmados tulajdonrészt szerezve ezzel a vállalkozásban. Csuhaj V. Imre, a Széchenyi Tőkealap elnök-vezérigazgatója szerint sikerült ismét egy olyan hazai kisvállalkozást kiválasztaniuk együttműködő partnerként, amely egy speciális területen, de széles intézményi körben már bizonyította eredményességét, ugyanakkor innovatív hozzáállásával önálló fejlesztésekbe is kezdett. Az új területek alaptevékenységtől eltérő iránya azonban indokolttá tette, hogy a saját fejlesztések különálló keretek között folytatódjanak tovább. Az SZTA Unió által engedélyezett, idén elindított terméke tette lehetővé az Alap beszállását, a társaság finanszírozási igényeinek megfelelő léptékű befektetéssel.

Mire fordítja a cég a befektetett tőkét?

Az SZTA tőkeforrását fogadó társaság, a Med-Scop Hungary Kft. anyacége – a Vatner Kft. – a magyarországi egészségipar területén biztosítja orvos-technológiai eszközök komplex szerviz menedzsmentjét, valamint intézmények infrastruktúrájának műszaki üzemeltetését, a piac két vezető szereplőjének egyikeként. „ Újonnan indított vállalkozásunk az anyagcég főprofiltól eltérő, saját fejlesztéseit veszi át, önálló egységbe szervezve azok kezelését” – mondta el Matyék Gábor a Med-Scop Hungary Kft. ügyvezetője.

A cégcsoport hátteréből adódóan a leánycég megfelelő szakemberekkel, és technológiai tudással rendelkezik ahhoz, hogy egy, az országban egyedülálló, a legkorszerűbb CT, audiológiai-, szemészeti-munkaállomással és mobil ultrahang berendezéssel felszerelt mobil szűrőközpontot alakítson ki és üzemeltessen. A szűrőbusz kapacitását egyrészt a régió egészségügyi intézményei köthetik le, másrészt az ország bármely pontján alkalmas prevenciós szűrőprogramok lebonyolítására – a vállalati vagy a magán-egészségügyi szféra szereplőivel együttműködve.

Az SZTA-val kötött megállapodás további fejlesztési tervekre is kiterjed. A Med-Scop Hungary két web alapú – egy humánbeteg diagnosztikai és döntéstámogató rendszer, illetve egy webes állatorvosi anatómiai képtár – rendszer továbbfejlesztését végzi el a következő év során a tőkebevonás segítségével. A két szoftvert – a Humeda-t és a Vetfusion-t – a jövőben elsősorban belföldi majd a későbbiekben nemzetközi piacon tervezik értékesíteni.

Med-Scop Hungary

A társaság az egészségügyben használatos speciális szoftverek és hardverek fejlesztésével foglalkozik, illetve egy saját tulajdonú, komplex diagnosztikai eszközparkkal felszerelt szűrőbuszt szerel fel és kíván üzemeltetni 2014-től.

A társaság anyagcége az 1999-ben alapított kaposvári Vatner Kft., amely az elmúlt évek során az orvos-technológiai üzemeltetés és szerviz területén vált meghatározó szereplővé, 2005-től a SIEMENS egyik stratégiai partnere. 2009 óta a fővárosi Szent István és Szent László Kórház Rendelőintézet, az Országos Kardiológiai Intézet, a Borsod-Abaúj Zemplén Megyei Kórház, valamint a Kaposi Mór Oktatókórház partnereként a kórházak orvostechnikai gépeinek, készülékeinek és berendezéseinek folyamatos üzemfenntartását, karbantartását látja el. 2013-tól a Ferencvárosi Rendelőintézet illetve a Kaposvári Egyetem Diagnosztikai és Onkoradiológiai Intézet orvos-technológia berendezéseinek műszaki üzemfenntartásában is részt vesz, így a hazai piac egészségügyi intézményi szektor egyik legnagyobb szolgáltatójává vált.