Bonyhádi autóipari beszállítói fejlesztéshez ad tőkét az SZTA

Bonyhádi autóipari beszállítói fejlesztéshez ad tőkét az SZTA

Bonyhádi autóipari beszállítói fejlesztéshez ad tőkét az SZTA 150 150 SZÉCHENYI ALAPOK

Budapest, 2015. május 21. Európai autógyártók luxusautóiba épülnek be a bonyhádi Schäfer-Oesterle Kft. által készített bőrbevonatú alkatrészek, a német cégcsoport pedig további fejlesztést tervez magyar leányvállalatánál. A hazai fejlesztés első ütemének finanszírozója a cégcsoport mellett a Széchenyi Tőkealap. A társbefektetés keretében az Alap 223 millió forint összegben, míg az anyavállalat, valamint a társbefektető további 96 millió forinttal emel tőkét a magyar társaságban, a hazai gyártóbázis bővítéséhez.

Az 1976-ban alapított német Schäfer-Oesterle csoport autóipari alkatrészek bőrrel való bevonására specializálódott. A cég a német autóipar területén a luxus gépjármű kategóriákra jellemző kisszériás manufakturális termékek – kalaptartók, konzolok, karok, belső ajtóburkolatok – terén mára az egyik meghatározó piaci szereplővé nőtte ki magát. A cégcsoport németországi, valamint 2005-ben alapított magyar leányvállalatának bonyhádi gyáraiban állítja elő ezen termékeket, amelynek vásárlói közé tartozik például az Audi, a BMW, a Lamborghini, a Porsche, a Rolls-Royce vagy a Bentley is.

A cégcsoport jelentős, szisztematikus fejlesztést tervez magyar leánycégénél, amely eddig gyártási részfeladatokat végzett, de a tervek alapján 2015-ben már komplett megrendelések teljeskörű gyártása folyna a bonyhádi üzemben. A fejlesztések első ütemében összességében mintegy 1 millió eurós fejlesztés valósulhat meg az SZTA forrásából, saját forrásból és társbefektetői forrásból. A Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. a tőkeemelés révén 26 százalékos részesedést szerez a cégben, mintegy 4 éves időtávra. A tőkeforrás a fejlesztés műszaki, képzési költségeire és a gyártóterület fejlesztésére biztosít fedezetet. Mindezzel a társaság a tervek szerint 2015 végére 45 fő számára, 2016 végére további 65 fő számára teremt új munkahelyet, a jelenleg Bonyhádon foglalkoztatott 128 munkavállaló mellett.

A Schäfer-Oesterle csoport a járművek belsőtér komponensei, kiemelten a prémium sorozatok kasírozott bőr alkatrészek gyártására fókuszál. A vállalkozás fő kompetenciája a bőrvarrás és kasírozás a megrendelői elvárásoknak és ütemezésnek megfelelő háttérlogisztika biztosításával. A belsőtér-kialakítás a hajtómű koncepciótól független, a társaság az elektromos járművek arányának növekedése esetén is meg tudja őrizni erős piaci pozícióját.

„A cégcsoportot a speciális területen megszerzett stabil beszállítói pozíció és a megrendelői igényekhez igazodó logisztika kombinációjával innovatív és megbízható partnerként ismerik el ügyfelei. Hosszú távú és bővülő megrendelés állománnyal rendelkezik, amely jó alapot teremt a vállalkozás további növekedéséhez. Mindez egy olyan régióban valósulhat meg, ahol az SZTA – EU által is elismert – elkötelezettsége a munkahelyteremtés támogatása iránt is fontos szempont” – emelte ki Csuhaj V. Imre, a Széchenyi Tőkealap elnök-vezérigazgatója a befektetés kapcsán.

Mivel az autóipar sajátossága a több éves előretervezés, így a beszállítók üzleti tervei hosszú távú szerződéseken alapulnak, és fel tudnak készülni a gyártáshoz szükséges szerszámok elkészítésére, a gyártmány technológiájának kifejlesztésére. A bonyhádi gyártás fejlesztése egyrészt a meglévő megbízások egy részének Magyarországra csoportosításával, illetve egyes új szériák itteni indításával valósulhat meg. Így a magyarországi telephely technológiailag és termelési volumenét tekintve is kibővül, egyben a csoport versenyképességét is erősítve.