Az SZTA új társbefektetői partnerségei növelik az ígéretes vállalkozások tőkéhez jutási lehetőségeit

Az SZTA új társbefektetői partnerségei növelik az ígéretes vállalkozások tőkéhez jutási lehetőségeit

Az SZTA új társbefektetői partnerségei növelik az ígéretes vállalkozások tőkéhez jutási lehetőségeit 150 150 SZÉCHENYI ALAPOK

Az SZTA új társbefektetői partnerségei növelik az ígéretes vállalkozások tőkéhez jutási lehetőségeitArról, hogy a kockázatitőke-befektetés a vállalkozások szempontjából ma az egyik leginkább működőképes forrásbevonási lehetőség, már sokszor szót ejtettünk. És bár a következő pár évben komoly összegű uniós fejlesztési forrás áll rendelkezésre, a kihelyezés lehetőségei, erőforrásai messze nem korlátlanok. Ilyenkor mind a befektetők, mind a vállalkozások számára külön érték a társbefektetői együttműködés, amely a forrásszerzés esélyeit növeli a hazai kis- és középvállalkozások számára.

Mostantól a kisebb és nagyobb „tőkeinjekciót” igénylő hazai vállalkozások egyaránt profitálnak majd a Széchenyi Tőkealap és partnerei által közösen végrehajtott befektetésekből, hiszen a korábbinál rugalmasabban meghatározható befektetési összeget és a kockázatot megosztó, szakértő partnerektől egy növekedésre képes vállalkozásnak „könnyebb” tőkét szereznie.

Ahhoz, hogy a vállalkozás és a tőke megtalálják egymást, mindkét fél aktív közreműködésére szükség van. A privát partnerek azonban mindenképpen hatékonyabban helyezhetik ki tőkéjüket, ha tudják: az SZTA az egy-egy vállalkozásba fektetett összegnek akár 70 százalékát biztosíthatja, és megosztja velük a befektetés kockázatát. Ez megkönnyíti számukra a befektetési döntést, és kapacitásokat szabadít fel a kihelyezhető forrásokban, meglévő projektjeik szakértő kezelésében, és a további ígéretes hazai vállalkozások felkutatásában. Az együttműködések tehát segítenek abban, hogy a befektetők nagyobb eséllyel találják meg a további befektetésre alkalmas, a tőkebevonási lehetőséget aktívan kereső hazai vállalkozásokat.

Az SZTA ebben a konstrukcióban nyílt felhívás alapján kiválasztott stratégiai befektetőpartnerekkel és kidolgozott folyamatot követve, intézményesített, megbízható feltételrendszerrel, széles összegsávban, projektenként 75 és 750 ezer euró közötti befektetéseket hajt végre. Ezek a befektetések alapvetően a hagyományos iparágakból érkező vállalkozásokat erősítik. Fontos jellemzőjük az is, hogy a klasszikus kockázati tőkebefektetéseknél mérsékeltebb növekedést várnak el.

A célvállalatok olyan növekedésre képes cégek, amelyek a befektetéstől számított két éven belül elérik a 25 fős foglalkoztatotti létszámot. A Tőkealap, befektetései révén kizárólag kisebbségi tulajdonrészt szerez; ezt a tervezett, várhatóan 4-6 éves befektetési időszak lezárultával – vagy a növekedéstől függően akár előbb is – a cég tulajdonosai, maga a vállalkozás, vagy az általuk kijelölt személy vagy cég vásárolhatja vissza.

Az együttműködési megállapodások alapján a befektetés a privát fél döntése alapján jön létre: a befektetési lehetőség felkutatását és vizsgálatát, majd a pozitív befektetési döntést követően a privát partner társulást ajánlhat fel a Széchenyi Tőkealapnak. Az SZTA saját pozitív döntése esetén a magánbefektető a befektetés legalább 30 százalékát biztosítja, míg az SZTA a teljes tőkebefektetés legfeljebb 70 százalékát (75 és 750 ezer euró közötti összeget), amely 25 százalékos tagi kölcsönnel is kiegészülhet.

A magánbefektetők részvételét pedig hozam eltérítéssel és a veszteség egy részének átvállalásával is ösztönzik. Az így kialakított konstrukcióban a privát szereplők ösztönözve lesznek a célvállalkozás minél sikeresebb működtetésére, jelentős tőkebevonás felhasználása által.