Az új Fradi stadion beléptető rendszere hazai vénaszkenner alkalmazásra épül

Az új Fradi stadion beléptető rendszere hazai vénaszkenner alkalmazásra épül

Az új Fradi stadion beléptető rendszere hazai vénaszkenner alkalmazásra épül 150 150 SZÉCHENYI ALAPOK

Budapest, 2014. június 27. A Fradi stadionban debütálhat a hazai sportpályákon a magyar fejlesztésű vénaszkenneres azonosítás, amelynek megalkotója a Széchenyi Tőkealap egyik portfóliócége, az Agorix Kft. által fémjelzett cégcsoport. A vénaszenzor használatával történő személyazonosítás világszinten is a legfejlettebb technológiát képviseli. Mivel a tenyér vénahálózata minden személynél egyedi, a szkenner 5 millió referenciapont vizsgálatával egyértelműen képes azonosítani kilétünket. Ez a technológiai megoldás Magyarországon elsőként a NIH-nél került felhasználásra, de a technológia a sportrendezvényekre való beléptetésekre is alkalmas. A Fradi stadion új beléptető rendszere jó referencia nagy európai stadionok üzemeltetői felé is, felhasználására az előzetes tárgyalások már meg is kezdődtek.

A sport, vagy tömegrendezvények a látogatók magas száma és gyors kezelése miatt biztonsági szempontból mindenképpen egy kiemelt területet jelentenek a személyazonosításra használt informatikai rendszerek számára. A gyors beléptetés és korszerű technológiák alkalmazása a rendezvények biztonságát növeli. A nyugat-európai stadionok és sportcsarnokok közönsége már számos éve, csak bizonyos azonosító adatok megadását követően vásárolhat belépőjegyet, vagy bérletet egy-egy rendezvényre, így ezekben az országokban az azonosíthatóság eddig sem volt kérdés, a Fradi stadionban alkalmazott módszer azonban még ezekhez képest is új megoldást jelent majd.

A Fujitsu vénaszenzorán alapuló azonosító megoldás a biztonságtechnológiai piacon komoly teret nyerhet a közeljövőben. „E technológia széles körben felhasználható, jelen esetben egy sportlétesítménynél került beépítésre, de alkalmazható számos más területen is, ahol a személyazonosítás gyors, megbízható megvalósítása biztonsági vagy technológiai elvárás”- emelte ki Hermann József, az Agorix Kft. ügyvezetője.

„A Széchenyi Tőkealap és más társbefektetők mindösszesen közel 200 millió forint tőkét biztosítottak a magyar vállalkozás számára az egyedülálló technológia kifejlesztésére” – mondta el Csuhaj V. Imre a Széchenyi Tőkebefektetési Alap elnök-vezérigazgatója. „Mivel a biometrikus azonosítás területe az előrejelzések szerint robbanás előtt áll, így a magyar vállalkozásnak minden esélye megvan arra, hogy betörjön a nemzetközi élmezőnybe. Fontos célunk, hogy a tőkeforrásainkkal helyzetbe hozhassuk a hazai vállalkozásokat, működjenek akár hagyományos, akár innovatív ágazatban.”

Vénaszkenner – a jelenlegi legpontosabb személyazonosítási technológia

A vénaszenzor a jelenlegi legfejlettebb technológia a személyazonosítás terén, amely érintésmentesen működik és az egyik legfejlettebb algoritmussal dolgozik. A vénaszkenner alapú BioSec rendszer több unikális jellemzővel bír; 5 millió referenciaponton azonosítja be a testrész vénatérképét 1 másodperc alatt és a jelenleg ismert legalacsonyabb hamis elfogadási aránnyal (FAR) működik, éppen ezért kiválóan használható ügyfél-azonosításra és beléptető rendszerek kialakításakor.

A megoldás alkalmazható például a pénzautomatáknál a személyazonosság hitelesítésére, belső azonosító rendszerekben, gépjármű indításgátlóknál. Az egészségügyben kizárhatja például a fiktív kezeléseket, műtéteket, vagy a hamis gyógyszerkiírásokat, az idegenrendészet területén pedig másodlagos azonosító lépcsőként építhető be az útlevél vagy a személyigazolvány mellé, amellyel hatékonyan kiszűrhetőek a hamis személyi azonossággal élők, vagy a hamis útlevéllel beutazni kívánók.

Az Agorix csoport vénaszkenneres azonosításának adatvédelmi biztonságáról

Az Agorix nevével fémjelzett biometrikus azonosító rendszer adatvédelmi megfelelőségét a NAIH (Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság) audit keretében ellenőrizte és 2014. évben kiadott tanúsítványában megerősítette, hogy az mindenben megfelel az adatvédelmi előírásoknak és elvárásoknak, kiemelte, hogy a rendszer példamutató módon törekszik a minél magasabb fokú adatbiztonságra.

A rendszer olyan egyedi eljárást használ, amely garantálja, hogy a biometrikus minta alapján generált számsorozat (hash-érték) előállítása után a kapcsolat az érintettel helyreállíthatatlanul megszakad, a tenyérvéna minta nem kerül tárolásra, megőrzésre vagy átadásra.