Az SZTA 8,7 milliárd forint tőkével segíti már a hazai kkv-kat

Az SZTA 8,7 milliárd forint tőkével segíti már a hazai kkv-kat

Az SZTA 8,7 milliárd forint tőkével segíti már a hazai kkv-kat 150 150 SZÉCHENYI ALAPOK

2015. február 25. Az elmúlt egy évben közel megduplázta befektetéseinek számát a Széchenyi Tőkebefektetési Alap, már 64 hazai kis- és középvállalkozás növekedéséhez járult hozzá összesen 8,7 milliárd forinttal. Ezzel az alap a legnagyobb számosságú cégportfóliót építette fel a hazai tőkepiacon. Az SZTA 2015 végéig összesen 12 milliárd forint tőke kihelyezését tűzte ki célul, amely a tervek szerint további 30-35 hazai vállalkozás finanszírozását jelenti. Ezen cél elérése az EU kihelyezési elvárásainak teljes mértékű teljesítését jelenti.

Az elmúlt egy évben összesen 32 újabb hazai kis- és középvállalkozásba fektetett be a Széchenyi Tőkebefektetési Alap, ezzel a kihelyezett tőke teljes összege 8,7 milliárd forintra nőtt. Az alap ezzel sikeresen teljesítette 2014 februárjában maga elé tűzött céljait. A kihelyezések volumenének és értékének felfutására az EU-s notifikációs, egy társaságba legfeljebb 275 millió forintos befektetést lehetővé tevő termékeknek köszönhetően kerülhetett sor. Az SZTA 2015 végéig további közel 3,5 milliárd forintot fektethet hazai vállalkozásokba. Ezzel összesen 12 milliárd forint értékű tőkét tervez kihelyezni, amely csaknem 100 hazai kis- és középvállalkozás tőkefinanszírozását teheti lehetővé.

kozlemeny-2015-02-25-grafikon„2014 rendkívül eredményes év volt az SZTA számára, és hasonlóan sikeres évre számítunk idén is. Azzal, hogy év végéig az összes kihelyezhető EU-s forrást befektetjük, a munka még nem ér véget. A további befektetési lehetőségek keresése mellett az immár 60 feletti cégből álló portfóliónk megköveteli, hogy nagy hangsúlyt fektessünk a tömeges vagyonkezelésre. Rendszeresen monitorozzuk a vállalatokat, illetve üzleti partnerként és szakmai segítséggel is folyamatosan támogatjuk őket. Kiemelt célunk, hogy a befektetési időszak végére valamennyi vállalkozásból sikeresen lépjünk ki, ugyanakkor elősegítsük a hosszú távú növekedés lehetőségének megteremtését” – emelte ki Csuhaj V. Imre, a Széchenyi Tőkebefektetési Alap elnök-vezérigazgatója.

A régiónként kihelyezhető összegek jelentős részét a közép-magyarországi, a közép-dunántúli és látványos növekedéssel az észak-magyarországi régió már felhasználta, a legnagyobb mennyiségű felhasználható keret az észak-alföldi, a dél-dunántúli és a nyugat-dunántúli régió vállalkozásai számára áll még nyitva. A portfólió iparági eloszlása rendkívül sokrétű, ezen belül a legnagyobb arányban az egészségügy és biotechnológia (22%), a fémipar (20%), az informatika (10%) és a divat- és designipar (9%) képviselteti magát.