Az SZTA 225 milliót invesztál egy dél-alföldi autóipari beszállítóba

Az SZTA 225 milliót invesztál egy dél-alföldi autóipari beszállítóba

Az SZTA 225 milliót invesztál egy dél-alföldi autóipari beszállítóba 150 150 SZÉCHENYI ALAPOK

Budapest, 2015. január 13. 1 milliárd forintos árbevételű, 18 éve sikeres anyagcéggel a háta mögött, kockázati tőkére is építve indul útjára a kunszentmártoni UT Automotive Kft. A több mint 100 főt foglalkoztató anyacég egy fontos üzletágát új leányvállalatba szervezve kíván nagyobb szeletet kihasítani az autóipari beszállítói piacból a következő években. A csúcstechnológiai minőségű alkatrészgyártó pénzügyi befektetőt keresett, majd talált az Széchenyi Tőkelap személyében, amelynek ipari beszállítói portfóliójába tökéletesen illeszkedik az új partner.

Egy 1996-ban alakult, fémmegmunkálásra specializálódott társaság kunszentmártoni telephelyén korszerű berendezésekkel multinacionális cégek számára gyárt alkatrészeket autóipari, háztartási és orvostechnikai eszközökhöz. A kisvállalkozás folyamatos fejlesztésekkel, kapacitásbővítéssel és saját szakemberképzéssel középvállalkozássá fejlődött és jelentős nemzetközi társaságok beszállítójává vált az utóbbi években.

A vevőkör optimális kiszolgálása érdekében a cég egyre bővülő tevékenységeinek szétválasztása mellett tette le voksát, meghatározva, milyen fejlesztésekre lesz szüksége a következő években ahhoz, hogy további növekedését biztosítani tudja. Az újonnan indított társaság fő profilja autóipari alkatrészek gyártása, nemzetközi első vonalbeli gyártók beszállítójaként. Ebben a szegmensben az anyacég már jó hírnevet és megrendelőket szerzett, így jó kilátásokkal rendelkezik értékesítésnek felfuttatására is, amelyhez újabb kapacitásbővítés vált szükségessé.

A cég számára kézenfekvő megoldásnak látszott, hogy pénzügyi befektetőt vonjon be a finanszírozási források előteremtése érdekében. „Csendestársat szerettünk volna a többségi tulajdon megtartása mellett, azzal a középtávú lehetőséggel, hogy ha a terveink bejönnek, akkor ez az új cég visszakerülhessen a családi vállalkozásuk tulajdonába. 18 évvel, rengeteg kihívással és egy globális válsággal a hátunk mögött megerősödtünk, és látjuk, hogy a mérethatékonyság és a magas minőség újabb lökést adhat a cégnek”- mondta el Makra Tibor, az UT Automotive ügyvezetője.

A Széchenyi Tőkealap összesen 225 millió forint értékű tőkebefektetése két ütemben valósulhat meg. A forrásból a társaság új gépeket és berendezéseket vásárol, illetve a gyártáshoz szükséges forgóeszközigényt is biztosíthatja majd. Az anyacég saját fejlesztésű, a milliméter ezredrészén (1 mikron) belüli pontosságú, precíziós megmunkálásra képes technológiáját bocsátja a társaság rendelkezésére. Mivel a vállalkozás telephelye a leghátrányosabb helyzetű kistérségek közé tartozik, és ún. szabad vállalkozási zónában van, a cég az ebből adódó lehetséges kedvezményekkel és pályázati lehetőségekkel is élni tud a jövőben. A cég dolgozói létszámát folyamatosan növelve több mint 50 fő felvételét tervezi. „A cég előélete jó ajánlólevelet jelentett számunkra, és a befektetés tökéletesen illeszkedik az SZTA ipari beszállítói portfólióépítési stratégiájába. Emellett a magyar családi vállalkozás az elmúlt években középvállalkozássá nőtte ki magát, több tucat szakmunkástanulónak is szakmai képzőhelyet biztosít, ezzel a cég és a hazai fémmegmunkálás jövőjét is biztosítja”- emelte ki Csuhaj V. Imre, a Széchenyi Tőkealap elnök-vezérigazgatója.

A vállalkozás számára kedvező trendet jelent – az autóipari cégek szállítási költségeinek csökkentését célzó törekvések miatt –, hogy a nyugat-európai cégek korábban Távol-Keletre telepített gyártásának visszaáramlása megindult, elsősorban a közép- és kelet-európai régió felé. Így a társaság a bővülő számú regionális gyártókat és motor-összeszerelő üzemeket költséghatékonyan célozhatja meg alkatrészeivel, precíziós megmunkálást igénylő, világviszonylatban közepes szérianagyságú tengelyekkel. Emellett a háztartási kisgépek körében is megjelenhetnek a vállalkozás által gyártott alkatrészek és részegységek.