14 résztvevővel elindult az Alba Accelerator

14 résztvevővel elindult az Alba Accelerator

14 résztvevővel elindult az Alba Accelerator 150 150 SZÉCHENYI ALAPOK

Kezdetét vette a Duna Régióra kiterjedő ACCELERATOR program hazai pilotja a Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség vezetésével, valamint a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. szakmai támogatásával.

Az akcelerátorra olyan startupok jelentkezését vártuk, amelyek még az ötlet fázisban vannak, de a következő pár hónapban szeretnének olyan koncepciót kialakítani, amit már bemutathatnak első körös befektetők és üzleti angyalok előtt. A mentorprogramban résztvevő csapatok a legkülönfélébb ígéretes ötletekkel jelentkeztek. A negyedik ipari forradalom megtestesítője többek között egy olyan cég, amely mesterséges intelligenciát használ a legújabb számítógépes látó algoritmusokkal, olyan folyamatokhoz, mint a karakterfelismerés, a kézírás-felismerés vagy a dokumentumrendszerezés, de a csapat tagja egy gyártósorok automatizálásával foglalkozó vállalat is.

Környezettudatos ötletek is szép számmal vesznek részt a programban, legyen szó akár napenergiával működő intelligens elektromosautó-töltőről, benzinhajtású járművek elektromossá alakításáról vagy elektromos robogó megosztó platformról. Olyan innovatív megoldásokkal is találkozhatunk, mint a növényvédő szerek mennyiségének drónokkal és szoftverrel való kiszámítása és felhasználása, vagy a növényekből előállított, az építőiparban széleskörűen felhasználható, fagyálló kompozit anyag. De együtt dolgozunk kullancsölő gombát előállító, vállalati kockázatkezelést kiszolgáló, ajándékküldő közösségi média platformot biztosító, illetve high-end hangeszközök gyártásával foglalkozó csapattal is.

Szolgáltatás tekintetében pedig találunk mozgássérült gyermekek és felnőttek számára is elérhető fejlesztő programot, valamint az infokommunikációs és üzleti szektorban lévő nők számára találkozókat, workshopokat, tréningeket szervező vállalkozást.

A résztvevők a következő hónapokban a Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség és a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. által felkért szakértőktől kapnak mentorálást olyan területeken, mint a szellemi tulajdon, az üzleti tervezés, a piackutatás, a vállalkozásindítással kapcsolatos jogi kérdések és a marketing. A mentorprogram célja, hogy a két hónap folyamán elsajátítsanak minden ismeretet és képességet a résztvevők, ami a befektetések megpályázásához szükséges lehet. Ilyen például a potenciális tőkebefektetőkkel való tárgyalásokra történő felkészülés – mind tartalom, mind előadási technika tekintetében. A program végeztével pedig a rendelkezésükre áll majd egy a mentorok és külsős szakemberek közreműködésével kialakított üzleti koncepció, valamint egy hat hónapos részletes akcióterv.